sigla spp

Serviciul de Protecţie si Pază

România, Bucureşti, Sector 5, Palatul Parlamentului Corp B3,
Calea 13 Septembrie, Nr. 1-3, Cod poştal 050711
Tel: 021 - 408.10.21; 021 - 408.13.20;
Fax 021 - 408.11.01;
E-mail: relatii_publice@spp.ro

08.02.2010

Informare de presă

Vizita Excelenţei Sale Domnul Ambasador Kai Age Eide în Romania

În perioada 05–06 februarie a.c. s-a aflat în România Excelenţa Sa, Domnul Ambasador Kai Age Eide, Reprezentant Special al Secretarului General (SRSG) al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Afganistan şi şef al Misiunii de Asistenţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite în Afganistan (UNAMA).

Din anul 2004, Serviciul de Protecţie şi Pază are militari dislocaţi în Sudan şi Afganistan, pentru asigurarea protecţiei înalţilor demnitari ONU, ca urmare a acordurilor internaţionale semnate de România şi ONU.

În prezent, 36 de militari S.P.P. desfăşoară misiuni de protecţie în Afganistan şi Sudan. Această continuitate s-a datorat profesionalismului dovedit de personalul SPP, astfel încât ONU, a solicitat Guvernului României, în fiecare an, prelungirea perioadei de asigurare a protecţiei înalţilor demnitari ONU. Ofiţerii au reuşit să asigure viaţa şi integritatea corporală personalului protejat într-o zonă cu permanente atacuri şi atentate asupra lor.

Începând cu anul 2009, SPP a devenit partener cu ONU în programul de Pregătire a personalului de securitate al ONU în România. Astfel a fost semnat un Memorandum de Înţelegere (MOU) la New York.

La final de mandat în Afganistan, Excelenţa Sa, Domnul Kai Eide şi-a manifestat dorinţa de a mulţumi personal din partea ONU, în ţara noastră, Guvernului României pentru modul exemplar în care SPP asigură protecţia înalţilor demnitari ONU, fiind primit de către Primul Ministru al României, domnul Emil Boc, Ministrul Afacerilor Externe, domnul Teodor Baconschi şi de către domnul Costică Canacheu, Preşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor. Totodată, pe perioada vizitei, domnul Ambasador Kai Age Eide a avut întâlniri de lucru cu domul general locotenent dr. Lucian Silvan Pahonţu, Directorul Serviciului de Protecţie şi Pază.

Biroul Informare şi Relaţii Publice