sigla spp

Serviciul de Protecţie si Pază

România, Bucureşti, Sector 5, Palatul Parlamentului Corp B3,
Calea 13 Septembrie, Nr. 1-3, Cod poştal 050711
Tel: 021 - 408.10.21; 021 - 408.13.20;
Fax: 021 - 408.11.01;
E-mail: relatii_publice@spp.ro

18.11.2011

Precizare

Ca urmare a apariţiei în cotidianul „Naţional” din data de 18 noiembrie a.c., articol cu titlul : „Scandal la ONU : SPP, expulzat din Sudan” pagina 1,2-3, pentru corecta informare a opiniei publice, Biroul de Presă al SPP este împuternicit să precizeze :

Datele şi informaţiile publicate în cotidianul sus menţionat sunt false, în plus, autorul articolului nu a solicitat punctul de vedere instituţional cu privire la documentarea materialului de presă respectiv.

Precizăm că misiunea ONU – UNMIS, la care face referire autorul articolului s-a încheiat în urmă cu 4 luni. Astfel, misiunea ONU din Sudan UNMIS a început în anul 2005 şi s-a finalizat în data de 9 iulie 2011, prin rezoluţia 1590 a Consiliului de Securitate al ONU (http://unmis.unmissions.org/) moment în care, s-a încheiat şi misiunea echipei de protecţie a SPP dislocată în Khartoum.

Ca urmare a rezultatelor obţinute, atât în teatrele de operaţii, cât şi în cadrul Centrului de Excelenţă pentru Protecţie şi Securitate al SPP, Organizaţia Naţiunilor Unite, prin subsecretarul general, domnul Gregory Star a transmis solicitarea de prelungire a MOU (Memorandum de Înţelegere România - ONU) şi continuarea pregătirilor în cadrul Centrului, unde este antrenat întreg personalul de securitate internaţional al Naţiunilor Unite în domeniul protecţiei nemijlocite.

În prezent SPP are dislocate două echipe de protecţie, în Sudan, Darfur – misiunea UNAMID şi în Afganistan în cadrul misiunii UNAMA.

În legătură cu afirmaţiile făcute în articolul menţionat, referitor la presupusele nemulţumiri ale oficialului ONU din Khartoum, Excelenţa Sa domnul Haile Menkerios, beneficiarul măsurilor de protecţie ale echipei SPP, a precizat intr-o scrisoare oficială transmisă de acesta conducerii instituţiei în aprilie 2011, că echipa sa de protecţie a demonstrat deschidere, capacitate de adaptare, cinste şi respect pentru valorile ONU şi a dovedit un înalt profesionalism printr-o activitate complexă şi abilitate.

Pentru a asigura acurateţea informării publice, Serviciul de Protecţie şi Pază îşi exprimă şi cu această ocazie disponibilitatea de a răspunde solicitărilor tuturor reprezentanţilor mass-media care doresc să se documenteze în legătură cu orice subiect privind activitatea sa.

Biroul Informare şi Relaţii Publice