sigla spp

Serviciul de Protecţie si Pază

România, Bucureşti, Sector 5, Palatul Parlamentului Corp B3,
Calea 13 Septembrie, Nr. 1-3, Cod poştal 050711
Tel: 021 - 408.10.21; 021 - 408.13.20;
Fax: 021 - 408.11.01;
E-mail: relatii_publice@spp.ro

12.03.2008

Comunicat de presă

EXERCIŢII ALE LUNETIŞTILOR, PIROTEHNICIENILOR ŞI ALE SPECIALIŞTILOR ÎN APĂRARE CHIMICĂ, BIOLOGICĂ, RADIOLOGICĂ ŞI NUCLEARĂ (NBC) PENTRU SUMMIT-UL NATO DE LA BUCUREŞTI

Miercuri, 12 martie, a.c., militari din instituţiile cu resposabilităţii în asigurarea protecţiei şi securităţii Summit-ului NATO de la Bucureşti au executat o serie de exerciţii comune în scopul dezvoltării şi armonizării relaţiilor de cooperare şi parteneriat pentru misiunea NATO din aprilie.

Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul Român de Informaţii, Ministerul Apărării şi Ministerul Internelor şi Reformei Adiminstrative au organizat exerciţii pentru creşterea capacităţii de cooperare şi reacţie conform programului de pregătire stabilit de către Comandamentul Naţional pentru Securitatea Summit-ului NATO.

Exerciţiile militarilor s-au desfăşurat în poligonul Băneasa, zona Fântânii Mioriţa şi complexul hotelier Crowne Plaza, în funcţie de specificul armei, după cum urmează:

 • Lunetiştii de elită şi-au demonstrat astăzi măiestria
  Echipe de lunetişti ai Serviciului de Protecţie şi Pază, ai Serviciului Român de Informaţii şi ai Jandarmeriei Române au executat astăzi trageri la ţintă în Poligonul Băneasa. Aceşti lunetişti au experienţă de peste 10 ani în misiuni de protecţie, au participat la vizitele preşedinţilor Bill Clinton, George W. Bush în România, la Francofonie. Antrenamentele luptătorilor presupun trageri în cele mai dificile situaţii şi condiţii. Aceştia asigură suportul de la sol, acoperă elementele din dispozitivul de securitate al traseului de deplasare.
 • Echipe de specialişti în depistare şi dezamorsare bombelor au simulat dezamorsarea unui colet suspect
  Pirotehniştii de la S.P.P. şi S.R.I. au acţionat împreună pentru depistarea, asigurarea zonei şi apoi dezamorsarea unui colet suspect ar fi situat într-o clădire în care ar fi cazat un oficial prezent la reuniunea NATO. La exerciţiu au participat şi câinii de la S.P.P. dresaţi pentru depistarea coletelor capcană care conţin explozibili.
 • Verificarea unei zone din Bucureşti din punct de vedere al gradului de contaminare cu substanţe din spectrul NBC
  Cele 3 unităţi de specialişti în apărare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (NBC) de la Ministerul Apărării, unitatea de combaterea crimei organizate a Poliţiei şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au verificat zona Fântânii Mioriţa cu aparate speciale de control. Instruirea comună a constat în monotorizarea zonei, ridicarea de probe şi transmiterea acestora către unităţi de cercetare autorizate. Militarii celor 3 unităţi operaţionale au simulat activităţi de asigurare a zonei, decontaminare, etc. impuse de rezultatul probelor culese de la faţa locului, în cazul în care au fost depistate contaminări cu substanţe chimice, biologice, radiologice sau nucleare.
 • Verificarea şi controlul unei zone din traseul de deplasare a coloanelor oficiale
  Specialişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, însoţiţi de câini specializaţi în detectarea explozivilor au verificat şi controlat o zonă din traseul de deplasare al coloanelor oficiale. Acţiunea a vizat verificarea gurilor de canal, care au fost sigilate cu o bandă specială din plastic.

Programul de pregătire comună a forţelor care asigură protecţia şi securitatea Summit-ului continuă şi în zilele următoare.

Grupul Media pentru Ştiri de Securitate privind Summit-ul NATO 2008

cns_summitbucharest@spp.ro; securitynews_summitbucharest@spp.ro; Telefon: 408 1021; Fax: 408 1166
www.cnss-summitbucharest.eu