Sigla NATO
  • Sigla MAN
  • Sigla MIRA
  • Sigla SIE
  • Sigla SPP
  • Sigla STS
  • Sigla SRI
  • ORNISS

Comadamentul naţional pentru securitate al Summit-ului NATO Bucureşti 2008

03.03.2008

Comunicat de presă

S.P.P. ŞI M.I.R.A. AU ARĂTAT BUCUREŞTENILOR CUM SE INTERVINE ATUNCI CÂND AU LOC ACŢIUNI VIOLENTE DE STRADĂ

Serviciul de Protecţie şi Pază (S.P.P.) şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (M.I.R.A.) desfăşoară antrenamente comune în luna martie în scopul creşterii capacităţii de cooperare şi reacţie în perioada Summit-ului din aprilie

Intrarea în parcul Herăstrău dinspre piaţa Charles de Gaulle a fost împânzită luni 3 martie, de militari ai M.I.R.A. şi ai S.P.P. în numai câteva secunde, bucureştenii prezenţi în zonă au fost prinşi, cu acordul lor, în teatrul unei posibile acţiuni violente de stradă.

Scenariul după care s-a desfăşurat exerciţiul tactic de pregătire a presupus o vizită oficială în parcul Herăstrău care a fost întreruptă din cauza unor demonstraţii ce au degenerat în ciocniri cu forţele de ordine.

În momentul în care au apărut turbulenţe, ofiţerii SPP, care asigură protecţia demnitarilor, au trebuit sa-i evacueze în siguranţă pe oficilalii prezenţi la evenimentul prevăzut în scenariu.

Concomitent, echipa de intervenţie a M.I.R.A., a intervenit pentru a restabili ordinea. Au fost simulate acţiuni de negociere cu manifestanţii, de dispersare a acestora, de reţinere a celor care au produs pagube materiale şi care au agresat forţele de ordine. Totodată militarii M.I.R.A. au fost responsabili de stingerea incendiilor şi evacuarea posibililor răniţi. Misiunea lor s-a incheiat dupa ce au supravegheat zona şi au asistat echipele de judiciarişti care au întocmit acte premergătoare începerii urmăririi penale.

Exerciţiul a fost apreciat de către organizatori şi a avut ca scop verificarea şi creşterea capacităţii de cooperare şi reacţie a forţelor implicate în asigurarea securităţii summitului NATO care se organizează în aprilie la Bucureşti.

Luna acesta sunt programate şi alte exerciţii tactice în care sunt implicate toate instituţiile responsabile de securitatea şi siguranţa desfăşurării summitului.

Coamdamentul NATO pentru Securitate al Summit–ului NATO Bucureşti 2008

cns_summitbucharest@spp.ro; securitynews_summitbucharest@spp.ro; Telefon: 408 1021; Fax: 408 1166
www.cnss-summitbucharest.eu