Sigla NATO
 • Sigla MAN
 • Sigla MIRA
 • Sigla SIE
 • Sigla SPP
 • Sigla STS
 • Sigla SRI
 • ORNISS

Comadamentul naţional pentru securitate al Summit-ului NATO Bucureşti 2008

22.01.2008

Comunicat de presă

Comadamentul naţional pentru securitate al Summit-ului NATO Bucureşti 2008 este pregătit pentru misiune

Documentele şi planurile pentru asigurarea securităţii Summit-ului vor fi înaintate săptămâna aceasta Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru a fi aprobate

Comandamentul Naţional pentru Securitate al Summit-ului NATO - Bucureşti 2008 a finalizat Concepţia de Securitate a evenimentului din aprilie urmând să parcurgă etapele de evaluare, pregătire şi antrenare a forţelor participante la dispozitivul de securitate. Documentele care vor fi înaintate CSAT au fost elaborate conform standardelor NATO şi Memorandumului încheiat de NATO International Task Force cu ţara noastră.

Comandamentul Naţional pentru Securitate al Summit-ului NATO este format din reprezentanţi la vârf din Ministerul Apărării (MAp), Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), Serviciul Român de Informaţii (SRI), Serviciul de Informaţii Externe (SIE), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi Oficiul Registrului Naţional pentru Informaţii Secrete de Stat (ORNISS) şi are, conform responsabilităţilor asumate, obligaţia de a asigura securitatea în perioada pregătirii şi desfăşurării Summit-ului de la Bucureşti.

în programul de activităţi imediat următoare, ale Comandamentului sunt cuprinse următoarele activităţi:

 • vizite ale grupurilor antemergătoare ale ţărilor participante la Summit pentru prezentarea măsurilor de securitate şi efectuarea de recunoaşteri în teren a obiectivelor şi dispozitivelor de securitate;
 • antrenamente şi aplicaţii comune ale forţelor de securitate implicate în organizarea şi asigurarea bunei desfăşurări a evenimentului de la Bucureşti;
 • simulare generală a măsurilor de securitate care vor fi instituite în zilele în care se desfăşoară Summit-ul.

Membrii Comandamentului Naţional pentru Securitate al Summit-ului NATO asigură permanent:

 • evaluarea riscurilor în contextul de securitate determinat de pregătirea şi desfăşurarea Summit-ului NATO 2008;
 • verificarea capacităţilor operative şi de acţiune a forţelor implicate în activitatea de securitate;
 • coordonarea activităţilor de pregătire comună, a antrenamentelor şi a schimburilor de experienţă a personalului implicat în organizarea Summit-ului.

Comandamentului Naţional pentru Securitate al Summit-ului NATO asigură cetăţenii că aplicarea măsurilor de securitate necesare pentru buna desfăşurare a Summit-ului din aprilie nu va împiedica sau perturba activităţile cotidiene ale acestora. în concepţia generală de securitate s-a avut în vedere impunerea, cât mai puţin cu putinţă, de restricţii ale drepturilor şi libertăţilor persoanelor.

Pentru informarea la timp şi corect a cetăţenilor, în legătură cu activităţile ce ţin de securitatea Summit-ului NATO, în perioada pregătirilor cât şi în timpul desfăşurării acestuia, Comandamentul Naţional pentru Securitate al Summit-ului NATO a înfiinţat Grupul Media pentru ştiri de Securitate privind Summit-ul NATO.

Grupul este format din specialişti în comunicare şi relaţii publice ai instituţiilor implicate în asigurarea securităţii Summit-ului şi va transmite ştiri în regim de flux de agenţie de ştiri.

Informaţii de interes pentru mass-media şi cetăţeni legate de trafic, restricţii rutiere, parking, măsuri speciale de protecţie a membrilor delegaţiilor, etc. vor fi postate pe pagina web pentru ştiri de securitate, în cadrul site-ului oficial al Summit-ului NATO de la Bucureşti (www.summitbucharest.ro).

Coamdamentul NATO pentru Securitate al Summit–ului NATO Bucureşti 2008

cns_summitbucharest@spp.ro; securitynews_summitbucharest@spp.ro; Telefon: 408 1021; Fax: 408 1166
www.cnss-summitbucharest.eu