sigla spp

Serviciul de Protecţie si Pază

România, Bucureşti, Sector 5, Palatul Parlamentului Corp B3,
Calea 13 Septembrie, Nr. 1-3, Cod poştal 050711
Tel: 021 - 408.10.21; 021 - 408.13.20;
Fax: 021 - 408.11.01;
E-mail: relatii_publice@spp.ro

06.08.2008

Comunicat de presă

ONU - România - Centrul de excelenţă la Bucureşti

MEMORANDUM DE INTELEGERE ONU - ROMÂNIA ÎN DOMENIUL PREGĂTIRII PERSONALULUI DE SECURITATE ONU SEMNAT LA NEW YORK

• pregătirea personalului de securitate ONU în România va începe în luna octombrie, în Centrul de Excelenţă al Serviciului de Protecţie şi Pază

New York, 5 august Misiunea Permanentă - Secretarul de Stat, Directorul Serviciului de Protecţie şi Pază, general locotenent dr. Lucian Pahonţu, a semnat astăzi alături de Warren Sach, asistentul Secretarului General al O.N.U. pentru servicii generale, Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Organizaţia Naţiunilor Unite privind pregătirea personalului de securitate ONU în Centrului de Excelenţă al Serviciului de Protecţie şi Pază România.

SPP, prin prestaţia personalului din teatrele de operaţii, a dovedit profesionalism în pregătire şi dăruire în îndeplinirea la cele mai ridicate standarde a misiunii de asigurare a securităţii înalţilor demnitari ONU. Performanţele obţinute de către personalul instituţiei au determinat ONU să solicite României suplimentarea echipelor din teren.

Sistemul de pregătire al personalului SPP a asigurat DSS o veritabilă sursă de inspiraţie, generatoare de idei, care au condus la propunerea adresată României de a înfiinţa un Centru de Excelenţă în cadrul SPP, de a cărui activitate să poată beneficia şi personalul ONU care se pregăteşte pentru asigurarea securităţii înalţilor demnitari ONU.

Semnarea memorandumului de înţelegere reprezintă o dovadă a modului în care România şi-a onorat, începând cu 2004, angajamentele de reprezentare externă în sprijinul misiunilor ONU, precum şi competenţele româneşti în domeniul asigurării de personal specializat în protecţie şi securitate demnitari.

Rolul Centrului de Excelenţă din cadrul SPP este de a pregăti personalul care asigură securitatea înalţilor demnitari la standarde ONU.

Guvernul României va atesta Memorandumul printr-o hotărâre de Guvern într-una din şedinţele următoare ale Executivului.

Pregătirea personalului de securitate ONU în România va începe în luna octombrie 2009, în Centrul de Excelenţă al Serviciului de Protecţie şi Pază.

Biroul Informare şi Relaţii Publice